Home » D:News » Efectul Medusa: sepie veche de 155 milioane de ani, conservata integral

Efectul Medusa: sepie veche de 155 milioane de ani, conservata integral

Efectul Medusa: sepie veche de 155 milioane de ani, conservata integral
Publicat: 20.08.2009
Micile creaturi, asemanatoare calmarului, au disparut in urma cu 155 milioane de ani. In ciuda acestei perioade indelungate de timp, expertii care au descoperit ramasitele fosilizate ale unui exemplar din specia Belemnotheutis antiquus au reusit sa extraga cerneala din sacul perfect conservat. Aceasta a fost folosita pentru a realiza un desen al creaturii stravechi.

Despre fosila apartinand speciei disparute Belemnotheutis antiquus, Dr. Phil Wilby, conducatorul echipei de cercetatori, spune ca desi existau asemanari intre acestea si calmarul modern, diferentele sunt mai numeroase.

Sansele de a gasi un sac cu cerneala intact apartinand unei specii de calmar disparute in urma cu 155 de milioane de ani, sunt infime, aproape imposibile, ar afirma cercetatorii, daca norocul nu le-ar fi demonstrat contrariul. Cheia misterului este viteza cu care a avut loc fosilizarea in stancile din Wiltshire, Anglia, care se aflau sub ape in Jurasic.

“Procesul de descompunere afecteaza partile moi ale organismului, insa le pastreaza pe cele tari. Foarte rar pot fi descoperite fosile care au intacte partile moi. Il numim “efectul Medusa” – specimenele se pietrifica in doar cateva zile, inainte ca partile moi sa se dezintegreze”, declara Dr. Phil Wilby.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase